header foto flyer modellen

E-highlights uit Zwitserland

Tekst Stefan Maas Foto's Flyer

Sinds 1995 is het Zwiterse Flyer uitgegroeid tot een begrip als het gaat om kwalitatief goede elektrische fietsen. Ook dit jaar rollen er weer nieuwe e-juweeltjes uit de fabriek in Huttwil. Flyer heeft heel wat innovaties achter haar naam staan.

Het merk kwam als eerste met een fiets met middenmotor op de markt en maakte daarmee furore. Ook begrijpt Flyer dat niets zo irritant is als een lege accu tijdens een rit. Al jaren hebben de accu’s aan of op de Flyers een capaciteit van ten minste 432 Wattuur, en bij sommige modellen kan dat oplopen tot 648 Wattuur. Andere voordelen zijn de zeer stijve frames met 10 jaar garantie, een uitgekiende geometrie en kwaliteitsonderdelen.

Model uit de Flyer e-bike Upstreet-lijn

Upstreet5: snel en sportief

Hip, trendy en sportief kenmerken de spiksplinternieuwe Flyer Upstreet5, die breed inzetbaar is. Je kunt er zowel in de stad als bij langere tourritten prima mee uit de voeten. De high speed-varianten van de Upstreet zijn met name geliefd bij woon-werkfietsers, die zich razendsnel door het stadsverkeer willen begeven. Ondanks de snelle look van de Upstreet is de zithouding rechtop en dus heel comfortabel. Liefhebbers zullen verder watertanden bij het zien van de onderhoudsarme beltdrive (riem in plaats van een ketting) en hydraulische schijfremmen die bij sommige modellen zijn gemonteerd. En bij veel modellen kun je over Flyer Intelligent Technology (FIT) beschikken.

Wit model uit de Flyer Gotour-lijn

Gotour: let’s go!

Een accu met veel capaciteit, comfortabele zithouding en veel stabiliteit: die elementen horen bij een e-bike waarmee je zorgeloos kunt rondtoeren. De nieuwe modellen van de Gotour4, Gotour5 en Gotour6 beschikken over al die kwaliteiten en zijn een betrouwbare metgezel op zowel het vlakke als in heuvelachtig terrein. Wat meteen opvalt is de comfortabele lage instap bij alle Gotour-modellen. De Gotour4 beschikt bovendien over 26”-wielen en een XS-framemaat, ideaal voor berijders van 1,50 m. De Gotour6 heeft een andere look dan zijn broertjes doordat de accu in het frame is geïntegreerd. Ook bij de Gotour is er een ruime keuze aan uiteenlopende modellen, met of zonder FIT.

Flyer model Uproc6 met full suspension

Uproc: let’s rock!

Al zie je haar niet veel in het straatbeeld, de e-mountainbike is bezig aan een opmars. Die steile klimmetjes waarop je met een gewone mtb omvalt, neem je met speels plezier als je over wat e-power beschikt. Flyer beschikt met de Uproc-lijn over een grote variatie aan high-end e-mountainbikes. Neem de Uproc6, die thuis is in de meest ruwe terreinen. De voor- en achtervering (160 mm veerweg) vangen de ergste schokken op, de Magura MT Trail Sport hydraulische schijfremmen geven je veel controle in de moeilijkste omstandigheden en de 11 Shimano XT-versnellingen bieden een groot bereik. De wielen zijn 27,5 inch in diameter, wat inmiddels de meest gangbare maat is in de mountainbikewereld.

Wat is FIT?

Veel Flyer-modellen beschikken inmiddels over de mogelijkheden van Flyer Intelligent Technology, ofwel FIT. Dit systeem bestaat uit een motor met daarin een extra versnelling en speciaal ontwikkelde software. Deze vertelt e-bikers niet alleen hoe snel zij trappen, maar ook hoeveel kracht zij leveren en hoeveel pedaalomwentelingen (trapcadans) zij maken.

Meer info: www.flyer-fietsen.nl.