Radarboot bij Damme, de geboorteplaats van Tijl Uilenspiegel

Draaien en keren in West-Vlaanderen

TEKST PHILIP BERNARD FOTO'S WESTTOER

Na tien jaar kreeg het fietsnetwerk in West-Vlaanderen een flinke update met 600 km aan extra routes, 405 nieuwe knooppunten en vernieuwde bewegwijzering. Meer dan ooit kun je eindeloos fietsen in het West-Vlaamse land.

Verdwalen op de fiets in West-Vlaanderen is lastig. 20.000 bordjes met bewegwijzering staan er nu, er zijn 1.045 knooppunten en 89 startpunten. Waar je ook bent, er is altijd wel een routebordje in de buurt dat je de weg wijst naar de mooiste fietswegen. En de 3.180 bewegwijzerde fietskilometers voeren je langs gehuchtjes, brouwerijen, hoeven, kastelen, bossen, polders, de kust, kanalen en oude stadjes. Noteer de knooppuntnummers, volg de bordjes en duw op de trappers. Zo simpel kan een fietsleven in West-Vlaanderen zijn.

Jaagpaden langs kanalen en vaarten zijn opgenomen in het fietsnetwerk West-Vlaanderen

Langer fietsen...

Bourgondisch genieten en fietsen zijn in West-Vlaanderen geen gescheiden werelden, maar vormen een twee-eenheid. En daar is bij het vernieuwde fietsnetwerk nadrukkelijk rekening mee gehouden. Veel routes doen de kernen van de steden en dorpen aan, waar vrijwel altijd een horecazaak is te vinden. Een andere aanpassing is dat nieuwe fietstunnels, -bruggen en -tracés in het netwerk 2.0 zijn opgenomen en dat de routes rechtlijniger zijn. Want de fietser wil langere afstanden afleggen dan 10 jaar geleden en de elektrische fiets zorgt voor hogere snelheden. Het vernieuwde routenetwerk sluit aan op fietsnetwerken en -routes in Zeeland, Oost-Vlaanderen, Picardisch Wallonië en Frankrijk.

Highlights in het Brugse Ommeland

Brugse rijkdom

20.000 routebordjes betekenen ook dat waar je ook bent in West-Vlaanderen, het fietsnetwerk nooit ver weg is en je altijd een tocht op maat kunt samenstellen. Het Brugse Ommeland biedt talloze mogelijkheden om natuur te combineren met cultuur en historie. De variatie is groot. Kastelen als Ryckevelde in de Groene Gordel herinneren aan de Brugse rijkdom, het beschermde dorpsplein van Ver-Assebroek voert je terug naar het verleden.

Maar ook doorkruis je af en toe de voorsteden van Brugge. Bij Loppem duik je de stille kasteelbossen in over halfverharde paadjes. Het is draaien en keren in een omgeving waar telkens wel weer wat nieuws valt te ontdekken. En de routebordjes leiden je over bospaadjes die je anders nooit zou zijn ingeslagen uit angst ergens vast te lopen of te verdwalen.

Nog steeds kun je seynevissers aan het werk zien aan de Vlaamse kust

Seynevissen bij Oostduinkerke

Uitwaaien doe je vooral aan de Kust, waar duinen, boulevards en uitzichten over zee elkaar afwisselen. Fort Napoleon bij Oostende is zeker een pauzestop waard, evenals de het lieflijke Duinenkerkje waar kunstenaar James Ensor begraven is en de neoklassieke Gaanderijen in Oostende. Oostduinkerke heeft weer zijn garnalenvissers te paard. Twee paarden slepen bij deze traditionele vismethode een net (seyne) door het water om de garnalen te vangen, een beeld dat nooit gaat vervelen.

Na een fietstocht bourgondisch genieten in stadjes als Veurne

Veurne by night

Ga je vanaf de Kust het 'hinterland' in, dan beland je al snel in de Westhoek. De Grote Markt in Veurne is een plaatje om te zien. Maar ook zijn er in deze regio de getuigenissen van De Groote Oorlog. Nieuwe fietstracés voeren je door het oorlogsverleden, langs de paden ontdek je verlaten bunkers, stellingen van zandzakken en beelden van militairen. Voor bierliefhebbers zijn er de routes uitgezet langs gerenommeerde brouwerijen. Bezoeken aan hopboerderijen en het hopmuseum spijkeren je kennis bij, mocht die nog niet op peil zijn.

Vergezicht & fietsers in de Leiestreek

Leiestreek

Ook het fietsnetwerk in de Leiestreek – het gebied langs de rivier de Leie – biedt eindeloze fietsmogelijkheden. Rustige fietspaden voeren je langs highlights als Kasteel Ooidonk, dat in een bocht van de Leie staat, of de bossen van Provinciedomein Baliekouter. In het land van Mortagne ontdek je de groene glooiingen tussen Leie en Schelde. Op terrasjes proef je de roodbruine bieren waar deze streek bekend om staat. Voor de ware bierliefhebbers is er het Rondje Roodbruin uitgezet, een fietstocht langs lokale brouwerijen.

Natuurlijk hoef je niet altijd zelf je route uit te zetten. Dat hebben de samenstellers van de West-Vlaamse themaroutes al voor je gedaan. Zo heeft de Westhoek vijf kindvriendelijke routes waarbij de lokale stripfiguren Jaek en Nink je de weg wijzen. Bij Het Groen Lint-themaroute fiets je door vijftien verschillende landschappen en de Leiestreek-lusjes nemen je mee op een verrassende belevingstournee. Probeer ook eens de nieuwe routes ’14-’18, fietstochten langs begraafplaatsen, musea en andere sites uit de Eerste Wereldoorlog.

Info

De fietsbox van West-Vlaanderen (€ 25,-) omvat fietskaarten voor het Brugse Ommeland, de Kust, de Leiestreek en de Westhoek. Ook is een boekje bijgevoegd met tien suggestie-routes. Bestel de nieuwe fietsbox via www.westtoer.be.

Lees ook: