Het Koninkrijk der Nederlanden telt tien UNESCO-Werelderfgoederen; historische juweeltjes die voor de generaties na ons bewaard moeten blijven. Wat is er leuker dan die unieke plekken met de fiets te ontdekken?
Achter sommige gebouwen of gebieden liggen verhalen verscholen die hebben bijgedragen aan onze geschiedenis. Fietsen op deze bijzondere plekken voelt dan ook een beetje als teruggaan naar onze roots. Elk werelderfgoed vertelt zo’n uniek verhaal. Erfgoed dat zo belangrijk is geworden, voor onze geschiedenis en zelfs voor de wereld, dat het door UNESCO benoemd is tot werelderfgoed. Ontdek het zelf, pak je fiets en bezoek ons werelderfgoed met bijvoorbeeld een van de volgende routes:
Fietsroute UNESCO Werelderfgoed- bijna 800 km
Met deze route fiets je langs al het UNESCO Werelderfgoed van Nederland! Een fietstocht die de nodige kilometers maakt met bijzondere mooie afstapmomenten. Proef zo het zout op je lippen bij de Waddenzee, kom stoom afblazen bij het Woudagemaal, ga op visite bij Gerrit Rietveld of lig voor Pampus bij de Stelling van Amsterdam. Elk werelderfgoed vertelt het verhaal over zijn uitzonderlijke, universele waarde. Stap op de fiets en ontdek ze allemaal.
Waddenzeeroute - max 275 km - Werelderfgoed de Waddenzee
Fiets langs verdwenen dorpen, dichtgeslibde binnenzeeën, terpen en zeedijken en geniet tegelijk van de vele (trek)vogels die rusten en foerageren langs de kust. Deze route toont de Groningse en Friese kuststreek op haar best. Hoogtepunten zijn het voormalige eiland Wieringen in het Noord-Hollandse deel van de route, Nationaal Park Lauwersmeer en de Afsluitdijk, waar je helaas de fietsbus moet nemen omdat dit traject nog tot eind 2022 afgesloten is voor fietsers. De route doet bovendien alle havens aan met veerverbindingen naar de Nederlandse waddeneilanden. Even 'eilandhoppen' naar een Waddeneiland is dus zo gedaan!
Wetter Route - 45 km - Werelderfgoed het Woudagemaal
Laat op de fiets alle facetten van het water in Friesland zien. De route leidt langs diverse waterwegen, meren, landerijen en het grootste nog functionerende gemaal ter wereld; het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal. Dit unieke gebouw wordt nog steeds in werking gezet om het overtollige water weg te pompen en is zeker de moeite waard om te bezichtigen tijdens de fietstocht (knooppunt 46).
Fietsvlogger Jessica de Korte maakt een impressie van de route.
Zuiderzee-eilanden fietsroute - ±40 km - Werelderfgoed Schokland en omgeving
Je fietst langs de voormalige eilanden Schokland en Urk. Deze werden vroeger bedreigd door overstromingen. Dankzij de inpoldering, zijn de eilanden nu veilig. Het water heeft echter wel zijn sporen achtergelaten en daardoor is er een schat aan historie ontstaan. De route staat dan ook symbool voor het Nederlandse leven met het water en omvat een unieke combinatie van natuur, cultuur en geschiedenis. Meer weten over deze bijzondere geschiedenis? Bezoek dan onderweg Museum Schokland.
Werelderfgoed de Stelling van Amsterdam ontdek je met de ‘QR-route’ - ± 188 km
Deze groene fietsroute rondom Amsterdam voert je in 7 etappes langs forten, batterijen, sluizen en liniedijken die samen dé verdedigingslinie waren om onze hoofdstad te beschermen tegen de vijand. Om de route overzichtelijker en toegankelijker te maken, is ze onderverdeeld in verschillende etappes, de zogenoemde ‘fronten’. Een front bestaat uit een verzameling van forten en andere objecten. Meer weten over de Stelling van Amsterdam? Bezoek Fort K’ijk in het Noordwestfront. Je kunt hier met een audiotour uitleg krijgen over inundatie (polders onder water zetten om de vijand tegen te houden) en daarna uitrusten bij de knusse theeschenkerij voor taart of een lunch.
Kijk voor meer tips op Werelderfgoed.nl.