header foto hei bij hilversum bij ns-wandeling landgoed groeneveld

NS-wandeling Landgoed Groeneveld

Weidse uitzichten over heidevelden, bossen en prachtige landgoederen. Deze NS-wandeling (17 km) heeft zomer en winter veel te bieden.

Het mooie NS-station uit 1874 in ‘Vorstelijk Baarn’ vormt het startpunt. Ooit zaten hier koninklijke reizigers te wachten op de trein, en dat mocht natuurlijk niet gebeuren op een bankje op het perron. Vandaar dat het station nog steeds beschikt over een Koninklijke Wachtkamer, die in 2014 gerestaureerd is.Landgoed Groeneveld, foto P.J.L. Laurens

Na de prachtige villa’s in het westen van Baarn doemt een indrukwekkend bouwwerk op: Kasteel Groeneveld. Ooit gebouwd als buitenplaats voor Marcus Mamuche in 1710. Zo’n 130 hectare park omringt het kasteel, dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw helemaal gerestaureerd is.

Via de bossen bij kasteel De Hooge Vuursche beland je op de Zuiderheide en de Westerheide tussen Hilversum en Laren. Grafheuvels van vierduizend jaar geleden vind je hier, maar ook kun je er oog in oog komen te staan met Charolais runderen en Schotse Hooglanders. Vredig grazende dieren die zich weinig voor wandelaars lijken te interesseren, zelfs als je ze op een paar meter afstand passeert.

Theehuis 't Bluk bij Hilversum tijdens een winterse dag
Theehuis 't Bluk

Theehuis ‘t Bluk is een rustpunt aan de rand van de Zuiderheide. De uitspanning ontstond toen een kunstenares er een keet neerzette als atelier, vlak bij een hakblok, ofwel ‘bluk’. Af en toe schonk ze als bijverdienste een kopje koffie of limonade. Dat liep natuurlijk uit de hand: nu is het een bekende horecazaak die zeker in het weekend veel gasten bedient.

Bij het noordelijkste puntje van Hilversum kom je weer in de bebouwde wereld. Daarna is het nog een kilometer lopen naar het NS-station tegenover het Media Park. 

Meer info: Wandelnet.nl.

Lees ook: