Tekst Marianne van Ginhoven
Zoals ik in mijn vorige blog schreef hoe heerlijk het is om met een (ultra)lichtgewicht rugzak te lopen, zal ik nu beschrijven hoe je je rugzak een behoorlijk stuk lichter kunt krijgen.
Eerst wil ik uitleggen wat in de wereld van het (ultra)lichtgewicht bedoeld wordt met de diverse uitdrukkingen: de traditionele rugzakloper heeft een pakgewicht van 17,5 kilo en meer, de lichtgewicht rugzakloper heeft een basisgewicht van 10 kilo of minder en de ultralichtgewicht rugzakloper heeft een basisgewicht van 5 kilo of minder. Dan bestaat er ook nog de subultralichtgewicht rugzakloper. Deze heeft een basisgewicht van 2,5 kilo of minder. Al deze gewichtsklassen zijn zo langzamerhand ontstaan en liggen uiteraard niet voor 100% vast (zie Figuur 1).
Basisgewicht
Al deze gewichtsklassen zijn zo langzamerhand ontstaan en liggen uiteraard niet voor 100% vast. Dan nog vertellen wat het verschil is tussen pakgewicht en basisgewicht. Het pakgewicht is al het gewicht dat je aan het begin van de tocht op je rug draagt, inclusief al je voedsel, water en brandstof. In de lichtgewicht-commune heeft men het over basisgewicht en dat betekent alles wat je meedraagt ZONDER voedsel, water en brandstof.
De Amerikanen noemen deze drie de “consumables’’ omdat je dit allemaal verbruikt. Zij zeggen: of je nu voor een weekend, een week of langer gaat lopen, je basisuitrusting is dezelfde, alleen de hoeveelheid voedsel, water en brandstof.
Zo, nu kunnen we aan de slag om onze rugzak echt lichter te maken. Het eerste wat je moet doen is een keukenweegschaal kopen en al je spullen wegen en op een lijst zetten. Je kunt dit doen in bijvoorbeeld Excel of kijk eens op www.geargrams.com. Hier kun je gratis al je spullen noteren en zeer gemakkelijk nieuwe lijsten maken voor welke trip dan ook.
3-4-3 methode
Als je dat gedaan hebt, beginnen we met de 3-4-3 methode (drie voor drie), ook wel de grote drie genoemd. Dit zijn de zwaarste delen van je uitrusting: de tent, het slaapsysteem en de rugzak. De 3-4-3 methode betekent dat je tent, je slaapsysteem en je rugzak gezamenlijk niet meer dan 3 kilo mogen wegen!
Je kunt deze getallen wel zien als communicerende vaten, als een onderdeel te zwaar is, dan probeer je een ander onderdeel lichter te krijgen, maar de doelstelling blijft om die drie kilo te halen of ieder geval zo dicht mogelijk erbij te blijven.
Het is profijtelijker om de grote zware drie aan te pakken, dan de steel van je tandenborstel af te zagen. Je ziet aan bovenstaand tabelletje dat je dan al gauw zo’n 6 kilo kwijt bent. Bij een rugzak van bijvoorbeeld 18 – 20 kilo, heb je dan nog maar 10 – 12 kilo te dragen. Probeer maar eens uit: de HELE dag twee volle emmers (10 liter per emmer) water dragen of maar één!
De reis naar een veel lichtere rugzak is niet alleen letterlijk, maar ook geestelijk. Als je per se alle luxe en comfort van thuis wilt meenemen, dan zal de rugzak niet veel lichter worden. Ook zal je rugzak niet veel lichter worden als je van alles meeneemt voor het geval dat. Je eigen kampeervaardigheden vergroten is lichter, want kennis weegt niets en de hele dag met een lichte rugzak lopen is je beloning. Dit merkte ik weer toen ik een heerlijke zesdaagse trektocht maakte langs het Trekvogelpad. Ik begon met 12 kilo vanwege voedsel voor zes dagen en eindigde met 8,5 kilo. Voor mij geen gezeul meer met 20 kilo op mijn rug.
Ik ervaar keer op keer dat hoe lichter mijn rugzak is, hoe lekkerder ik de hele dag loop en ook dat ik eigenlijk met maar heel weinig toe kan. Maar ik zorg er altijd voor dat ik genoeg comfort, veiligheid en goed te eten heb.
Marianne van Ginhoven is lid van vereniging Rugzaklopers.