Praktische informatie over de Via Dinarica

Praktische info Via Dinarica

Kerncijfers

Afstand 1260,8 kilometer (op dit moment)
Hoogtemeters 51.815 omhoog & 51.725 meter naar beneden
Hoogste punt 2.692 meter, Maja Jezercë in Albanië

Beste tijd om te wandelen: mei – november

Kaarten & navigatie

Op de Via Dinarica-website vind je de complete gpx-track inclusief waypoints van de White Trail, de stage tour descriptions inclusief opmerkingen van andere hikers, huidige condities en de optie om alle kaarten en informatie als een pdf-bestand te downloaden.

Op het OutdoorActive platform op mijn website, heb ik aanvullende informatie zoals waterbronnen, accommodaties, pinautomaten, supermarkten en andere faciliteiten per land en per etappe geüpload. Als het goed is, wordt alle informatie van andere wandelaars uiteindelijk in de officiële Via Dinarica White Trail verwerkt.

Accommodatie

Wildkamperen is niet toegestaan in Slovenië en in de Nationale Parken van Kroatië. Informatie over berghutten en andere accommodaties langs de White Trail, kun je op de Via Dinarica-website vinden.

Hoogtepunten, natuur- en Nationale Parken

Albanië

Valbona Valley, Thethi, Prokletije, Kelmendi

Montenegro

Komovi NP, Bjelasica, Biogradska Gora, Sinjajevina, Durmitor, Trnovačko Jezero

Bosnië en Herzegovina

Sutjeska, Zelengora, Treskavica, Visočica, Bjelašnica, Rakitnica Canyon, Prenj, Čvrsnica, Blidinje, Vran

Kroatië

Kamešnica, Dinara, Crnopac, Paklenica, Northern Velebit, Samarske&Bijele Stijene, Risnjak

Slovenië

Snežnik, Cerkniško Jezero, Rakov Škocjan, Postojna, Predjama, Nanos

Meer informatie:

www.viadinarica.com
www.viadinarica.hr
www.dinarskogorje.com
Summit Post

Praktisch

Landsgrenzen
Tussen Albanië en Montenegro moet je officieel een aanvraag indienen om de grens door de bergen over te steken. De procedure kan ingewikkeld en bureaucratisch zijn. Je moet bijvoorbeeld op zijn minst 15 dagen van tevoren de exacte datum en tijd van oversteek vermelden. Een andere mogelijkheid is om hulp in te schakelen van lokale ‘tour operators’ zoals Zbulo! Zelf heb ik geen van deze procedures gevolgd, met het risico politie tegen het lijf te lopen nadat ik ‘illegaal’ het land was binnengekomen. Rond de grens tussen Montenegro en Bosnië en Herzegovina, lopen veel verschillende wandelpaden die zeer frequent worden gebruikt. Zover ik weet, is hier geen officiële procedure om de grens via de bergen over te steken. De overige grensovergangen gaan vooralsnog via de grote weg. Hoewel Kroatië in de EU zit, is het nog geen Schengenland. Daarom maakt de Via Dinarica nu nog een omweg via de officiële grensposten in plaats van de meest logische route door de bergen te volgen.

Geld

Slovenië – Euro (EUR), Kroatië – Kuna (HRK or kn), Bosnië en Herzegovina – Bosnische inwisselbare Mark, Konvertibilna Marka (KM of BAM), Montenegro – Euro (EUR), Albanië – Lek (ALL).

Tekst en foto: Eva Smeele

Lees ook: